söndag 17 november 2013

Polkagrisar

Det finns många traditionella sorter av godis, kakor, mat och dryck kring julen, och en av dem är den gamle favoriten - Polkagrisen, som funnits i våra svenska hem sen 1800-talet. Det tillhör väl inte det lättaste godiset att göra, men är väl värt att testa om man gillar utmaningar och vill prova på ett svenskt hantverk. Bäst är om man har tillgång till en marmorskiva och om man har någon som kan göra dem tillsammans med, då sockersmeten är varm men svalnar snabbt. Här nedan kommer ett recept från Coop som jag brukar använda:

         Bilder: www.destinationjonkoping.se, www.ufoto.se, www.jonkopingsstudentkar.se, www.mollysvarld.se,                            www.polkapojkarna.se

POLKAGRISAR

1 kg socker (11,5 dl socker)
4 dl vatten
1 msk ättiksprit (12%) 
27,5 droppar pepparmyntsolja (finns på apotek)
Röd hushållsfärg
matolja till arbetsbänk och redskap

När man ska göra polkagrisar behövs en marmorskiva eller plåtbänk att hälla upp den heta massan på. Alla moment måste gå snabbt, därför är det bra om man är några stycken som hjälps åt, särskilt när karamellerna ska klippas. Använd kraftiga saxar. 

Mät upp socker och vatten i en rymlig gryta (s-4 liter) Rör om och låt sockerlagen koka upp. Passa lagen när den kokar upp så att den inte pöser över. Häll i ättiksprit och sätt i en hushållstermometer. Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 150°C (tar ca 20-30 min) Vid 150°C är sockerlagen färdigkokt. Kokas sockerlagen för lite blir karamellerna sega och kletiga, kokas den för länge blir massan spröd och kan inte arbetas. 

Olja under tiden in marmorskivan/plåtbänken och ta fram ett par degskrapor eller metallspade, peppermyntsolja och röd hushållsfärg. 
Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan (som helst ska vara kall), men lämna ca 1 dl av sockerlagen i kastrullen. Färga den sparade lagen ganska kraftigt med röd färg. Vicka på kastrullen så att lagen blir jämnt färgad och håll den varm medan den vita massan dras. Luta antingen kastrullen, så att massan blir samlad, mot en kokplatta på svag värme eller ställ den i en stek- eller kokplatta med sjudande vatten. När degen väl är klar gäller det att hålla degen i rörelse hela tiden, för värmen och kylan måste fördelas jämnt. Så fort degen stannar så sjunker den ihop, och om man inte jobbar tillräckligt fort så stelnar den i fel form och hinner inte bli nog bearbetad. 

Arbeta först med degskraporna eller en metallspade och vik smeten mot mitten hela tiden. Tillsätt pepparmyntan genom att droppa den på skivan/bänken där du jobbar med degen. Sedan (när den svalnat något) arbetar du med värmetåliga gummihandskar eller oljade händer och drar ut, och viker ihop, drar ut och viker ihop flera gånger tills degen blivit vit och skimrande. Dra sedan ut den till en längd och forma den rundare genom att rulla den mot skivan några gånger. dra ut den röda degen till 1-2 längder och lägg dem på den vita och klappa in lite grann. Ta sedan tag i varsin ände på hela längden och vrid dem åt motsatta håll så den röda färgen lägger sig som en spiral i den vita längden. Fortsätt att snabbt rulla längden till önskad tjocklek och klipp direkt till önskade längder/bitar med en kraftig, oljad sax och låt sedan stelna. 


Man kan även använda polkagrisar att smaksätta andra bakverk med då det både ger knaprig konsistens och god mintsmak.

VARIANTER MED POLKAGRIS


POLKAGRISBRÄCK
(Från Krokusmatvin.blogg.se)

Smält 200 g mörk blockchoklad. Häll ut chokladen på en bricka med bakplåtspapper på och låt stelna. Medan den stelnar, hacka 1 dl polkagrisar och smält 200 g vit blockhoklad. Bred ut den vita chokladen på den stelnade mörka chokladen och strö sedan direkt på polkagrisarna innan chokladen stelnat. Låt den stelna och bryt den sedan i bitar.



PEPPARMINTS- OCH POLKAKOLA
(Från Recept.se)

1 dl polkagrisar (100 g)
80 g smör
2 dl vispgrädde
0,5 tsk havssalt
0,5 st vaniljstång (eller 0,5 tsk äkta vaniljpulver)
170 g flytande glykos
3 dl strösocker
0,5 tsk pepparmyntsolja

Krossa polkagrisarna i mortel. Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång på svag värme i en liten kastrull. Koka samtidigt upp glykosen och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till ca 170°C. Färgen ska då vara bärnstensfärgad.
Ta av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen och låt koka upp igen. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och ta av när kolan nått 124°C.
Ta ur vaniljstången och rör ner pepparmyntsoljan och var beredd på de starka ångorna.
Häll upp kolan i en form, klädd med bakplåtspapper.
Strö över de krossade polkagrisarna. Låt svalna i 4-5 timmar i rumstemperatur. Skär sedan kolan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar